Mitä on pilates?
Pilates menetelmä on saanut nimensä Joseph Pilateksen (1880-1967) mukaan. Hän oli syntyperältään saksalainen, joka emigroitui Yhdysvaltoihin 1920-luvulla ja teki elämäntyönsä Manhattanilla New Yourkissa omalla studiollaan. Hän kutsui menetelmäänsä nimellä Contrology ja pilates nimen käyttö vakiintui vasta hänen kuolemansa jälkeen. Pilates -mattosarja koostuu matolla tehtävistä liikkeistä, jotka hän esitteli kirjassaan "Return to life through Contrology", joka julkaistiin v. 1945. Siinä esitellään 34 liikkeen mattoliikesarja, jonka pohjalta pilates-mattoliikkeitä harjoitetaan myös nykypäivänä erilaisine variaatioineen. Pilateksen oma liikuntatausta oli monipuolinen sisältäen mm. painia ja akrobatiaa. Hän oli terveellisten elämäntapojen puolesta puhuja ja huomioi hengityksen ja keskivartalon merkityksen liikkeissä ollen edellä aikaansa ja ei koskaan saanut todistaa menetelmänsä maailman valloitusta. Matolla tehtävät harjoitteet ovat osa pilates menetelmää ja monelle varmasti tuttuja, mutta yhtä olennainen osa pilatesharjoittelua on laitteilla harjoittelu. Pilateksen kehittämät laitteet, joista yleisimmin käytössä pilatesstudioilla ovat reformer ( patentoitu Saksassa J Pilateksen toimesta v. 1924 ja Yhdysvalloissa v. 1925) cadillac, wunda chair, ladder barrel ja pienemmät barrelit sekä spine corrector. Joseph Pilates teetti studiollaan harjoituksia sekä mattoharjoituksina että eri laitteilla asiakkaan tarpeiden mukaan. Valtaosa laitteista perustuu jousivastukseen, joka tekee pilateslaitteilla treenamisesta ainutlaatuisen kokemuksen, jossa keho sekä vahvistuu ja liikkuvuus sekä kehonhallinta paranee. Isompien laitteiden rinnalle hän kehitti myös pienempiä välineitä, joista kuuluisimpana magic circle.
New Yorkissa sijainneessa studiossaan Pilates opetti menetelmäänsä vaimonsa Claran kanssa aluksi etenkin tanssijoille ja näyttelijöille. Häneltä ja vaimoltaan Claralta oppinsa saaneet ns. `"first generation teachers", joista tunnetuimpia ovat Carola Trier, Romana Kryzanowska, Ron Fletcher, Kathy Grant, Lolita San Miguel, Eve Gentry ja Bruce King. Pilates opetti menetelmäänä hieman eri tavalla asiakkaasta riippuen, jolloin myös "first generation"-opettajat opettivat liikkeitä hieman eri tavalla toisistaan ja pilatesmaailmassa onkin yhden totuuden sijaan useita hienoja suuntauksia ja "koulukuntia".
Pilatesharjoitteet jaetaan yleisesti perus-,keski-, ja jatkotason liikkeisiin (foundation, intermediate, advanced, super advanced) ja harjoitukset vaikeutuvat progressiivisesti taitojen kehittyessä. Pilateksella on maine syvien lihasten vahvistajana, mutta pilatesharjoitus on aina koko kehoa harjoittava treeni. Liikkeiden aktivointi keskivartalosta ja tarkka sekä keskittynyt liikkeen suorittaminen auttavat hyvään kehon hallintaan. Pilateksessa koko kehon lihaspotentiaali otetaan käyttöön. Liikkeiden aloitus lantionpohjan ja keskivartalon syvillä lihaksilla tukee selkärankaa ja tuo mukaan myös lihasryhmät, jotka useissa lajeissa "uinuvat". Kun oppii hyödyntämään kaikkia lihasryhmiä, eikä automaattisesti käytä vain dominoivia lihaksia, liike muuttuu tasapainoisemmaksi ja kehon toiminnalliset lihasketjut aktivoituvat oikein, jolloin keho toimii ergonomisesti. Pilates-tunti on liikuntatunti, jossa voima, liikkuvuus ja kehon motorinen taito lisääntyvät ja tämä palvelee kaikkea liikkumista niin arjen askareissa, kuin muissa liikuntaharrastuksissakin. Keskustalähtöinen liikkeen aloitus ( centering), liikkeen keskittynyt suorittaminen ( control) koordinaatio ( co-ordination),hengityksen huomioiminen liikkeen eri vaiheissa ( breathing), tarkkuus ( precision) ja liikkeen virtaus ( flow) ovat periaatteita, joiden pitäisi toteutua niin yksittäisessä liikkeessä, kuin pilatestunnin kokonaisuudessakin.
Pilatesharjoittelu vaikuttaa etenkin tuki- ja liikuntaelimistöön parantaen lihasvoimaa, liikkeiden hallintaa ja tasapainoa. Lihasvoimaa ja motorisia taitoja parantavia harjoitteita pitäisi tehdä vähintään kaksi kertaa viikossa voimaa ylläpitääkseen ja monella tämä ei toteudu. Laitepilatesharjoittelussa lihasvoima kasvaa mattopilatesta tehokkaammin ja laiteharjoittelussa voiman kasvamisen huomaa selkeästi etenkin, jos ei ole aikaisemmin lihasvoimaa kasvattavia menetelmiä harjoitellut. Moni huomaa laiteharjoittelun hyödyt nopeasti harjoittelun aloittamisen jälkeen ja keskivartalolähtöinen liikkeiden aloitus parantaa niin keskivartalon voimaa, mutta myös yleistä motorista liikkeen hallintaa pilatesharjoitteissa niin matolla kuin laitteilla. Myös hengityksen merkitys pilatesharjoittelussa on tärkeää ja terveyttä edistävää. Pilatesharjoittelussa käytettävä lateraalinen hengitys tehostaa kaasujen vaihtoa keuhkoissa, alentaa verenpainetta, auttaa keskittymään rauhoittaen mieltä ja kytkee pallean toiminnan koko keskivartalon tuen rakentumiseen. Moni kokeekin pilatesharjoittelun myös henkisesti antoisaksi, koska keskittynyt, hengityksen rytmittämä tekeminen on samalla myös mielen harjoitus, jossa focus on hetkeen keskittymisessä.
Pilates-menetelmän yleistymisen myötä pilates-nimikkeellä myydään eri tyyppisiä tunteja ja ohjaajien koulutustaso on kirjava. Hyvä pilatesohjaaja on saanut pitkän koulutuksen, joka tarkoittaa, että ohjaajakoulutus sisältää pakollisina opintoina lähiopetusta, omaa harjoittelua, observointia ja avustusta helposti satojen tuntien edestä (Suomessa esim. Suomen Pilatesyhdistyksen rekisteröimät ohjaajat) ja jatkuva kouluttautuminen jatkuu koko ajan. Pilates-liikkeet, eri laitteet ja variaatiot ovat niin valtava kokonaisuus, että sen haltuun ottaminen on pitkä prosessi, joka hahmottuu ohjaajalle pala palalta; miten ymmärtää pilatesliikkeiden tarkoitus, niiden haasteet ja osata varioida liikkeet jokaiselle sopivaksi ja pystyä valitsemaan asiakkaalle sopivat harjoitukset ja yksilöohjauksessa käyttämään eri laitteita asiakkaan tarpeiden mukaan.